1 Φεβ 2013

ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΑΓ.ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΣΜΥΡΝΗΣ ΚΑΙ 8η ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
 

  

 
 
  


Για 8η συνεχή χρονιά υλοποιήθηκε και φέτος ο θεσμός της Μικρασιατικής συνάντησης με επίκεντρο το Άσπρο Χωριό γνωστό για τις μικρασιάτικες ρίζες του.
Με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Εθνομάρτυρα Χρυσοστόμου Σμύρνης ο τοπικός πολιτιστικός σύλλογος «ΑΤΛΑΝΤΙΣ» σε συνεργασία με το Μουσικοχορευτικό Συγκρότημα και την Χορωδία Νάουσας Πάρου οργάνωσαν και φέτος τις εκδηλώσεις για την Μικρασία φιλοξενώντας τον Μικρασιατικό Πολιτιστικό Σύλλογο «ΑΝΑΞΑΓΟΡΑΣ» Νέας Λαμψάκου Ευβοίας.
Στην εκκλησία: Το πρωί της Κυριακής 9 Σεπτεμβρίου μετά την Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Παροναξίας κ.κ. Καλλινίκου, αντιπροσωπείες των Συλλόγων  πλαισίωσαν κατά την λιτανεία την ιερή εικόνα του Οσιομάρτυρα Χρυσοστόμου Σμύρνης στο Άσπρο Χωριό ανάμεσα σε πλήθος κόσμου.
Στην κεντρική εκδήλωση: Το βράδυ της Κυριακής 9 Σεπτεμβρίου στο Άσπρο Χωριό δόθηκε η ευκαιρία στον κόσμο που παραβρέθηκε, να παρακολουθήσει και φέτος, μια πανδαισία μουσικής, χορών, θεατρικών δρώμενων και τραγουδιών της Μικρασίας, της Ίμβρου, και της Πάρου.
Η εκδήλωση άρχισε με την προβολή οπτικοακουστικού υλικού με μικρασιατικό περιεχόμενο ενώ ακολούθησαν τραγούδια της Ερυθραίας και της Προποντίδας από την Χορωδία Νάουσας υπό την διεύθυνση της μουσικού κ. Φένιας Θεοφίλου. Στη συνέχεια η χορωδία απέδωσε τραγούδια της Ιμβρου που χόρεψαν τα παιδιά του Άσπρου Χωριού χορευτικό τμήμα του Μουσικοχορευτικού Συγκροτήματος Νάουσας. Ο φιλοξενούμενος Σύλλογος «ΑΝΑΞΑΓΟΡΑΣ» παρουσίασε σχετικό δρώμενο και έδειξαν τις εξαιρετικές τους χορευτικές ικανότητες παρουσιάζοντας χορούς και τραγούδια από τα παράλια της Μ. Ασίας σε δύο μέρη υπό την επίβλεψη του χοροδιδάσκαλου κ. Βαγγέλη Κυριακόπουλου. Η εκδήλωση έκλεισε με χορούς της Καππαδοκίας και της Πάρου από το Μουσικοχορευτικό Συγκρότημα Πάρου.
Οι μουσικοί ήταν οι Νίκος Καραουλάνης, βιολί και τραγούδι, Αντώνης Δρακονάκης λαούτο  και Χριστίνα Ράïου τραγούδι από την Νέα Λάμψακο, ενώ από την Πάρο οι Μανώλης Δελέντας, Μαρουσώ Μενέγου και Γιάννης Κονταράτος  στο βιολί, Παναγιώτης Μενέγος στο λαούτο, Φένια Θεοφίλου στο τουμπερλέκι  και Άννα Ρούσσου στο τραγούδι. Στην τσαμπούνα και το τουμπάκι ήταν οι Βασίλης Τριαντάφυλλος και Γιάννης Ρούσσος.

Η όλη εκδήλωση έκλεισε με ανταλλαγή δώρων και με μικρασιατικά φαγητά και γλυκά που προσφέρθηκαν απλόχερα στα μέλη της χορωδίας και των χορευτικών ομάδων από τον σύλλογο «ΑΤΛΑΝΤΙΣ». 
Τις θρησκευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κ.κ. Καλλίνικος που ιερούργησε και στην πρωινή Θεία λειτουργία, ο πρώην Νομάρχης Κυκλάδων κ. Δημήτρης Μπάιλας ο οποίος και τιμήθηκε από το Σύλλογο «ΑΤΛΑΝΤΙΣ» για την προσφορά του στο Άσπρο χωριό, ο Δήμαρχος Πάρου κ. Χρήστος Βλαχογιάννης, ο Αντιδήμαρχος κ. Μάρκος Κωβαίος, η Πρόεδρος της ΚΔΕΠΑΠ κ. Άννα Κάγκανη, ο Πρόεδρος του Δημ. Λιμ. Ταμείου κ. Στέφανος Γαβαλάς, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Γεώργιος Λουκής, Νίκος Ραγκούσης, Μαρία Χανιώτου, και Παντελής Ρούσσος, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Παντελής Τζανακόπουλος και Κώστας Μπιζάς, οι Πρόεδροι των Δημ. Κοινοτήτων Λευκών κ. Απόστολος Παντελαίος, Μάρπησσας κ. Αντώνης Ραγκούσης, Κώστου κ. Ειρήνη Ρούσσου και Νάουσας κ. Γιώργος Μπαρμπαρήγος, Τοπικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και πάρα πολλοί επισκέπτες και κάτοικοι του νησιού. Στο τέλος όλοι εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους για την ποιότητα της εκδήλωσης και τα ιδανικά που ανέδειξε..
Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλονται στην ΚΔΕΠΑΠ, για την χορηγία της, στην ενορία Άσπρου Χωριού, στην υπηρεσία Περιβάλλοντος του Δήμου Πάρου, στους Δημήτρη Πετρόπουλο και Αργυρώ Φίλη – Πετροπούλου (ΕRKYNA TRAVEL), στην ΕΑΣ Πάρου, στα ξενοδοχεία «ΗΒΗ» και «SEA VIEW», στο ΚΤΕΛ Πάρου, στα άτομα που βοήθησαν στην οργάνωση της εκδήλωσης, καθώς και στους κ. Μανώλη Τριβυζά, Άγγελο Τσιγώνια, Παρασκευή Ταλόγλου, Στέλιο Καλελέ, και Τάκη Αποστολόπουλο για την αφιλοκερδή προσφορά τους στην φιλοξενία του Συλλόγου «ΑΝΑΞΑΓΟΡΑΣ».
Επίσης θερμές ευχαριστίες αξίζουν στους υπεύθυνους των χορευτικών τμημάτων του Άσπρου Χωριού κ. Άννα – Μαρία Μοστράτου και Στέλιο Ζουμή για την αφιλοκερδή διδασκαλία των χορών στα παιδιά του χωριού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου